Poate executorul judecătoresc să ceară extradarea unui cetățean care se află peste hotarele țării

02 january 2018 75

Bună ziua. Spuneți-mi, vă rog frumos, din anul 2015 figurez într-un contract de împrumut de bani, eu avînd calitatea de fidejusor. Banii de către benificiar nu s-au returnat. A avut loc proces de judecată, după care creditorul a înaintat hotărîrea judecății către un executor. Beneficiarul a fost citat de executor, la care beneficiarul i-a comunicat că la moment nu dispune de bani, dar o să îi întoarcă şi executorul a întrebat unde se află persoana garant. Acesta i-a spus că mă aflu peste hotare. Executorul i-a spus în felul următor: spune-i să îți trimită bani să dai datoriile, altfel îl dau în căutare şi o să îl aduc în Moldova cu ambasada. Răspundeți-mi, vă rog mult, la ce să mă aştept? Mulțumesc anticipat.

Lawyer comments 1

Download discussion
Mihai Guțu
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Business law
  • Other areas

Instituția extrădării se aplică doar în cazul dosarelor penale, ceea ce nu e cazul în situația descrisă de dvs.

***
Extrădarea este procedura de predare de către un stat unui alt stat a unui
infractor care se găseşte pe teritoriul său, spre a fi tras la răspundere penală sau spre
a-şi executa pedeapsa,... mai detaliat stabilită printr-un act judecătoresc. În mod obligatoriu,
infractorul necesită a fi anunţat în căutare interstatală sau internaţională de către statul
căruia urmează a fi predat infractorul.
***
În cazul dvs, merge vorba de executarea silită a unei hotărârii judecătorești pe marginea unei cauze civile, drept urmare instanţa de judecată poate aplica următoarele măsuri în cadrul procedurii de executare:
- dispunerea interdicţiei de a părăsi ţara (art. 64 CE);
- anunţarea în căutare a debitorului şi a bunurilor sale (art. 72 CE);
- dispunerea aducerii forţate la demersul executorului judecătoresc (art. 73
CE);
- autorizarea pătrunderii forţate în domiciliu pentru sechestrarea bunurilor
(art. 115 alin. (5) CE).

În cazul în care vă aflați peste hotarele țării, hotărârea de judecată emisă în Republica Moldova urmează a fi recunoscută în statul străin în care vă aflați, în cazul în care între republica Moldova și acel stat există un acord bilateral privind asistența juridică în materie civilă. În cazul în care un astfel de acord există, riscați să vă fie urmărite bunurile pe care le dețineți în acel stat, să vă fie aplicat sechestru pe acele bunuri și/sau să fie întreprinse acțiuni similare cu cele descrise mai sus. Aceleași acțiuni pot fi întreprinse și asupra bunurilor pe care le dețineți cu drept de proprietate și care se află în Republica Moldova.
Nu riscați să fiți extrădat pentru faptul că există o hotărâre judecătorească în materie civilă, în cadrul căreia figurați în calitate de debitor. Cu toate acestea, riscați să fie aplicată interdicția de a părăsi Republica Moldova, în cazul în care ați decide să vă reîntoarceți în țară.

04 january 2018