Politia este in drept sa patrunda in apartament?

16 october 2019 4

Buna ziua. Va rog mult sa ma consultati. Ssuntem un bloc de locuit cu 70 apartamente in scara. In unul din apartamentele de la etajul 2 s-a produs o avariere din cauza careia toata scara a rămas fără acces la apa potabila. Stapâna apartamentului este plecata peste hotare si este de negasit deja 2 zile. Toata scara supravetuieste fara apa.
Intrebarea este: este in drept politia sau alt organ competent sa patrunda in apartament fara stapan si sa elimene problema din cauza careia sufera o scara intreaga de 70 de apartamente. Va multumesc anticipat!

Lawyer comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Buna!

Aveți dreptul să intrați în locuința vecinului, doar în prezenta poliței, președintelui asociației și a cel puțin 2 martori și/sau membrilor de comisie constituită pentru constatarea pagubei.
Prejudiciul material cauzat urmează a fi evaluat de către un expert atestat în domeniul respectiv și inclus în registrul de stat al experților... mai detaliat judiciari.
De dorit, să chemati și un executor judecătoresc care vă va însoți și întocmi act de constatare a faptelor și stărilor de fapt constatate.
Iata ce spune legea condominiului în fondul locativ la articolul 12 Obligaţiile proprietarului privind întreţinerea şi reparaţia locuinţelor (încăperilor) şi proprietății comune
(1) Proprietarul din condominiu este obligat să menţină în stare bună şi să repare la timp locuinţele (încăperile) ce îi aparţin pe propria sa cheltuială. Proprietarului în condominiu i se interzice să deterioreze sau să pună în pericol bunurile comune, precum şi bunurile oricărui alt proprietar.
(2) Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în locuinţa (încăperea) sa al reprezentanţilor asociaţiei de coproprietari atunci cînd este necesar să se inspecteze, să se repare sau să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva locuinţă (încăpere). În cazurile de urgenţă, pentru a preîntîmpina o avarie ori a lichida imediat consecinţele ei, preavizul nu este necesar.
(3) În cazul în care proprietarul sau persoanele care locuiesc împreună cu el au pricinuit pagube bunurilor altor proprietari sau bunurilor comune în condominiu, ei sînt obligaţi să compenseze pagubele în conformitate cu legislaţia.
(4) Proprietarii participă la cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţia proprietăţii comune în condominiu în modul stabilit de prezenta lege şi de alte acte legislative şi normative.
(5) Nefolosirea de către proprietar a locuinţei (încăperii) sau refuzul de a folosi proprietatea comună nu constituie temei pentru a-l elibera, integral sau parţial, de cheltuielile comune pentru întreţinerea şi reparaţia proprietăţii comune în condominiu.
(6) Proprietarii sînt obligaţi să utilizeze locuinţele şi proprietatea comună numai conform destinaţiei.

16 october 2019