Probleme cu o companie de costructii de la care am procurat un apartament

14 march 2017 37

Am facut contract cu compania de constructii, contractul a fost autorizat la notar, apoi l-am inregistrat la oficiul cadastral, am achitat aproape toata suma integral (undeva 90%). Deja de 3 ani aceasta companie intirzie cu darea in exploatare, dar cea mai mare problema este ca apartamentul meu este gajat, recitind contractul am observat un punct ca ei pot lua alte surse financiare fara a cere acordul meu. De nenumarate ori am apelat la ei pentru a solutiona aceasta intrabare, dar fara rezultat. Cum pot proceda in acest caz? M-am gindit sa depun o cerere in instanta de judecata, dar nu am experienta in acesta si as vrea careva sfaturi: de la ce care sa incep si ce sanse am sa obtin rezultatl dorit si, nu in ultimul rind, cit o sa ma coste toate aceste proceduri. Va multumesc anticipat.

Lawyer comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

Salut!
Referitor la ipoteca (gaj) - depinde cind a fost inregistrata aceasta la cadastru: pina la inregistrarea contractului Dvs de investitii sau dupa?
In primul caz, nu sunt sanse sa obtineti in instanta de judecata anularea acelei ipoteci, or ea a aparut inaintea drepturilor Dvs, si este opozabila fata de Dvs pina... mai detaliat la stingerea creditului de catre Executor (compania de constructii).
In cazul in care ipoteca a fost constituita dupa incheierea Contractului de investitii, sanse sa obtineti anularea ipotecii in instanta de judecata aveti doar daca nu ati exprimat acordul la gajarea apartamentului de catre compania de constructii. Acordul Dvs poate fi cuprins si in Contractul de investitii, insa acesta trebuie sa fie dat expres pentru grevarea cu ipoteca (gaj) a bunului, si nu pentru obtinerea finantarilor.
Referitor la darea in exploatare - daca spuneti ca ati achitat pretul in marime de aprox 90%, este recomandat sa faceti achitarea deja integrala, pentru ca asta va permite sa solicitati de la companie incheierea actului de predare-primire. Verificati si cum este indicat in Contractul de investitii: bunul se transmite in proprietatea Dvs cind, dupa darea in exploatare SI achitarea integrala, ori dupa achitarea integrala doar?
Totusi, chiar daca sunteti tinut de momentul darii in exploatare, plata integrala acum a pretului va constitui un avantaj din motiv ca veti putea adresa o cerere in instanta de judecata prin care veti demonstra ca v-ati executat integral angajamentul asumat, si respectiv sa cereti recunoasterea dreptului de proprietate (cu anularea sau nu a gajului, in dependenta de situatiile descrise mai sus).
Nu in ultimul rind, trebuie sa cunoasteti ca aveti dreptul oricind sa declarati rezilierea Contractului, si sa solicitati restituirea mijloacelor banesti achitate- daca situatia nu se imbunatateste, gajul este prioritar si/sau nu se mai da in exploatare bunul. Rezilierea are loc in conditiile Contractului (deobicei prin Notificare scrisa).
Intrebarea in general este complexa, avind in vedere existenta gajului, de aceea este recomandat sa aratati documentele de care dispuneti pentru a va putea da un sfat mai concret.

15 march 2017