Procedura divorțului cu acordarea drepturilor asupra copilului

07 may 2017 9

Copilul are doar 6 luni, tatăl este plecat peste hotarele Republicii Moldova.
Certurile apar în urma deciziilor sale în care avem de suferit toată familia (ex. Împrumutul a sume mari de bani fără acordul meu ca mai apoi sa vina lumea sa îi ceara de la mine etc.)
La întoarcerea sa în RM mi-a cerut sa nu mai locuim împreună cu justificarea ca nu mă mai iubește și precum ca ar fi mai bine sa divorțam acuma. Am aflat ca este foarte imoral față de mine și ca are alte femei (am dovezi: mesaje, poze).
La moment spune ca ar dori totuși sa fim împreună pentru ca așa este mai comod pentru el, eu însă nu doresc sa locuim împreună ca niște chiriași.
El este plecat iarăși peste hotare și mă limitează în luarea deciziilor legate de copil spre exemplu plecarea mea în alta țară.
Doresc divorțul și drepturile de a decide în privința întocmiri actelor la copil. Este posibil? Care este procedura?

Lawyer comments 2

Download discussion
Dumitru Barbaroș
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Business law
  • Family law
  • Traffic violations

Salut Marina,

În cazul în care doriți ca doar Dvs. să exercitați toate drepturile și obligațiile față de copil, unica soluție ar fi decăderea din drepturile părintești a tatălui.
Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b)... mai detaliat refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

07 may 2017
Irina Șeghera
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua, Marina.


Pentru a divorța trebuie să depuneți cerere de desfacere a căsătoriei în instanță de judecată. În conformitate cu art. 37 alin. (4) și (5) din Codul Familiei dacă în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna... mai detaliat examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.În cererea de desfacerea a căsătoriei, de asemenea puteți solicita stabilirea domiciliului copilului minor cu Dvs și încasarea pensiei alimentare.

De asemenea, părinţii au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii, indiferent de faptul dacă copiii sînt născuţi în căsătorie sau în afara ei, dacă locuiesc împreună cu părinţii sau separat.

În cazul în care doriți să stabiliți domiciliul copilului minor în străinătate, conform art. 1 alin. (4) din Legea cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova, este necesar consimţământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, ori că sunteți căsătoriți sau divorțați.

Numai atunci cînd veți reuși să decădeți soțul din drepturile părintești (condițiile și modalitatea este reglementată la art. 67, 68, 69 din Codul Familiei http://lex.justice.md/md/286119/ ) veți putea decide în privința drepturilor și obligațiilor copilului fără acordul lui.

07 may 2017