Procurarea poliței de asigurare medicală obligatorie

28 april 2021 54

Bună ziua. Sunt angajat oficial la o întreprindere de stat de 10 ani. Pe parcursul anului 2020 am achitat prima de asigurare obligatorie medicală în mărime de 5.922 lei (% din salariu stabilit), deși la începutul fiecărui an se oferă posibilitatea de a procura polița de asigurare medicală la prețul de 4.056 lei, sau chiar cu reducere de până la 75%.
Legislația nu prevede o diferențiere în volumul și calitatea serviciilor medicale oferite pentru pacienții cu polițe medicale procurate individual și cei cu poliță medicală achitată prin contribuții lunare din salariu.
Întrebare: Există o posibiliate legală pentru ca salariații să-și procure polița de asigurare medicală obligatorie (în special, pentru a beneficia de reducerea oferită)?

Lawyer comments 1

Download discussion
Irina Clepalo
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Other areas
  • Labour law

Bună ziua Dmn. Sergiu,
La solicitarea Dvs. Vă comunic următoarele:
Atît timp cît sunteți angajat oficial indiferent de statutul întreprinderii, prima de asigurare medicală obligatorie se va incasa din salariu Dvs. în cotă procentuală la salariu şi alte recompense.
Persoanele care sunt obligate să procurare asugurarea medicală obligatorii în sumă fixă sunt următoarele:... mai detaliat proprietar de teren cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, şi nu vă încadraţi în categoria de persoane cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii sau pensionari şi nu sunteţi concomitent avocat, notar, executor judecătoresc, mediator, expert judiciar, interpret, traducător, administrator autorizat, titular de patentă de întreprinzător, fondator de întreprindere individuală, arendaş sau arendator, persoană fizică care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor.
Cu stimă și respect.

28 april 2021