Recuperare bani - reparatie necalitativa

21 august 2019 32

In iunie anul acesta am angajat prin recomandare (fara semnarea unui contract) 2 persoane pentru a face reparatie in apartament. Reparatia a durat 2 luni in loc de 2-3 saptamani promise. In rezultat, calitatea reparatiei este foarte proasta si am refuzat sa le platesc 50% din suma la care ne-am inteles (50% au fost platite in avans). Materialele de asemenea au fost scumpe si au fost stricate de ei (de ex/ tapetele incleiate rau, nu mai pot fi folosite). Am facut poze cu lucrarile efectuate si am depus plangere la politie. Cei 2 au zis ca imi intorc cele 50% din avans si atat, fara a intoarce banii pe materiale. Din spusele politistului, cazul va fi inchis pentru ca politia nu mai are ce face. Acum astept sa imi trimita scrisoare de la politie cu care sa ma adresez in judecata. Va rog sa imi spuneti daca are rost sa ma adresez in judecata si ce pasi ar trebui sa intreprind pentru a recupera banii in totalitate, plus daune morale in situatia creata. Multumesc!

Lawyer comments 1

Download discussion
Silviu Potîrniche
  • Advocate trainee
  • Civil law

Bine ai venit pe yAvo!
***
In principiu, puteti sa urmati calea judecatoreasca.
Trebuie sa le trimiteti o notificare prealabila acelor persoane, prin care indicati pretentiile pecuniare ale Dvs.
Acordati-le un termen de cel putin 7 zile pentru executarea obligatiei.
Daca refuza - la expirarea termenului va adresati cu cerere de chemare in judecata, din... mai detaliat teritoriul unde unul din debitori isi are domiciliul.
In instanta, insa, va trebui sa demonstrati valoarea materialelor procurate, va trebui demonstrata vinovatia lucratorilor si daca intr-adevar lucrarile au fost prestate necalitativ. Pozele sunt insuficiente pentru asta.
Din acest motiv, recomand sa incercati rezolvarea litigiului pe cale extrajudiciara. De exemplu, discutati cu lucratorii despre un termen in care pot intoarce banii. Obtineti de la ei o recipisa sau incheiati o tranzactie. Sau, somati-i ca ii veti denunta la inspectoratul fiscal... Etc.

21 august 2019