Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat daca se poate pentru urmatoarea situatie:
In 2011 matusa fiind bolnava de cancer mi-a promis ca imi doneaza 2/3 din casa asa ca eu m-am mutat cu traiul in casa ei, ea traind la sotul ei intr-o alta casa. Actele pe casa le-am facut abea peste un an (Contractul de donatie cat si inregistrarile de vigoare la cadastru), intre-timp ea insanatosindu-se.
Iar 1/3 din casa am facut contract de intretinere pe viata a fiicei ei (ea avand un pic de dizabilitati mintale), respectiv fiica traind cu noi in casa si toate cheltuiele cu privire la alimentare/comoditati le achitam noi, cu exceptia hainelor ce le cumpara matusa in continuare.
Doi ani in urma a murit sotul ei, si dumneaei, probabil, s-a plictisit si doreste sa revoce contractul de donatie cat si contractul de intretinere pe viata cu pretextul ca noi nu am avut suficienta grija de fiica si cu motivul ca ea era bolnava in perioada semnarii actelor. Tin sa precizez ca in toata perioada data nu au fost careva certuri cu matusa nici un fel de injurii sau atentari la viata, au fost doar certuri cu fiica (cu privire la obligatiile prin casa si igiena personala) .
Trecand aproape 6 ani de cand ne-am mutat in casa, am facut investitii semnificative: constructii adiacente cat si amenajare comoditatilor prin casa.
Intrebarea e ce sanse sunt ca dumneaei sa revoce cu succes aceste contracte si eu sa raman cu timpul si banii pierduti? Sau ce actiuni as putea face eu ca sa-mi protejez bunurile.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
SILVIU POTÎRNICHE
Bine ai venit pe yAvo!
Potrivit Articolul 833| Cod Civil | Contractul de donaţie încheiat în timpul unei maladii prezumate a fi letale pentru donator, urmată de însănătoşirea acestuia, poate fi declarat nul la cererea donatorului.-----------------------------------------------------------------------------
Prezumtia letalității maladiei trebuie să fie fundamentată din punct de vedere medical și nu doar bănuită... mai detaliat de donator sau alte persoane.
Deci, în cazul Dvs, cancerul constituie acea boală prezumată a fi letală.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foarte important, însă, este momentul încheierii Contractului de donație. Dacă acesta a fost făcut în timpul maladiei donatorului - atunci acesta din urmă ar putea să se prevaleze de norma indicată mai sus. De asemenea, aici este important de reținut faptul că momentul însănătoșirii poate fi considerată doar ziua eliberării Certificatului medical corespunzător, adică însănătoșirea nu poate fi doar declarată sau presupusă.
Termenul de declarare a nulității donației, în cazul însănătoșirii donatorului, este de 3 ani de la data însănătoșirii.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
În cazul în care Contractul de donație a fost încheiat după însănătoșirea (confirmată) a donatorului, revocarea donației nu poate fi opusă pentru acest temei, însă, poate fi declarată pentru alte temeiuri prevăzute de lege:
- în cazul donației condiționate, dacă nu s-a îndeplinit condiția (trebuie citit Contractul);
- în cazul ingratitudinii Dvs, dacă vă faceți vinovat de vreo faptă ilicită împotriva donatorului (astfel de revocare poate fi exercitată doar în termen de un an de donator) ;
- în cazul stării de nevoie al donatorului, dacă demonstrează că nu mai poate să-și asigure de sine stătător o întreținere corespunzătoare, nu mai are venituri și alte proprietăți, etc.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă donatorul va motiva cererea de revocare a donației pe faptul că nu mai este în stare să-și asigure întreținerea, și se află într-o stare de nevoie, trebuie să cunoașteți că în acest caz sunteți obligat să restituiți bunul doar dacă îl mai dețineți. Adică, dacă între timp vindeți bunul unei alte persoane, atunci nu aveți vreo obligație de restituire a bunului sau de a plăti despăgubiri donatorului!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referitor la Contractul de întreținere, trebuie să cunoașteți că în timpul vieții beneficiarului întreținerii, nu aveți dreptul să vindeți bunul imobil (1/3 cotă-parte). Dar, este discutabilă această împărțire a bunului în 2/3 și respectiv 1/3, în sensul că s-ar putea să nu puteți vinde întregul bun pe toată durata vieții beneficiarului, depinde cum este împățit.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Contractul de întreținere poate fi reziliat de către Beneficar, adică de persoana care o întrețineți, și nu de alte persoane. Rezilierea poate fi cerută doar dacă se demonstrează că nu vă executați obligațiile de întreținere.
Dvs. la fel aveți dreptul de reziliere doar dacaă nu mai puteți întreține.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Efectul rezilierii Contractului de întreținere este că sunteți obligat să restituiți bunul, iar toate cheltuielile de întreținere nu vi se întorc.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Efectul revocării/nulității donației este că sunteți obligat să restituiți bunul, dacă îl mai aveți în proprietate, iar toată investiția în imobil, pe care o puteți demonstra - poate fi cerută de la donator, dacă temeiul de revocare/nulitate nu se datorează culpei Dvs.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deschide-ți Codul Civil la capitolul Donația și Întreținerea pe viață, și în cazul depunerii unei cereri de chemare în judecată de către donator, apelați la serviciile unui specialist.