Vizita in Moldova fara acordul tatalui

03 may 2020 31

Buna ziua. Sunt divortata din 2012, am 2 copii. Am iesit din Moldova cu copiii in 2018 (suntem in Franta), cu pasapoarte biometrice. Am iesit liber pentru ca nu mai e nevoie deja de acordul scris al fostului sot. Intrebarea mea este: pot eu oare sa vizitez Moldova impreuna cu copiii? Voi putea intra/iesi liber in/din Moldova? Care sunt riscurile, va rog?
Va rog mult sa am un raspuns pentru aceeasi situatie in caz ca detin pasapoarte romanesti pentru copii. Va multumesc, toate bune !

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Bună ziua!

Stimată Doamnă, dețineți informație incompletă cu privire la ieșirea din țară a minorilor.

LEGE Nr. 269 din 09-11-1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova dispune urmatoarele:

- Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali... mai detaliat sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.

- Minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în instituții de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituția de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.

- În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.

Modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislația acestuia.


Accesați link-ul de mai jos pentru a consulta legea.

https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=99482&lang=ro


Succes.

03 may 2020