Vreau sa divorțez, dar sotul ma ameninta

16 july 2020 6

Buna ziua! Vreau sa divorțez de sot, care in ultimul timp este tot mai violent, ma injura si ma ameninta. El nu vrea sa divortam. Avem 2 copii minori. Soțul ma amenința că imi ea copii, imi zice ca eu pot sa plec, dar fără copii. Eu nu mai stiu ce sa fac, ma tem sa nu-mi ia copiii și sa nu-mi dea voie sa-i vad. Sotul m-a agresat si fizic, ultimul caz este înregistrat la poliție (vecini au chemat poliția), dar eu nu am scris plângere deoarece imi este frica. El spune ca oriunde plec, ma va găsi. Trăiesc cu el din frica și nu stiu unde sa ma adresez, el imi zice ca nu se teme de nimeni.

Lawyer comments 2

Download discussion
Arsen Saruhanean
  • Advocate
  • Criminal law
  • Labour law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Other violations

Bună ziua! Ca să soluționați cazul Dumneavoastră trebuie să faceți 2 lucruri:
1) Dacă soțtul Vă agresează fizic sau Vă amenință, în baza Legii Nr. 45 din 01.03.2007 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie trebuie să solicitați aplicarea măsurilor de protecție pentru cauze de violență în familie,
2)... mai detaliat Să depuneți o Cerere de chemare în judecată cu privire la divorțul și determinarea domiciliului copiilor minori

În afară de acte de violenţă fizică, sexuală, psihologică, spirituală sau economică, cu excepţia acţiunilor de autoapărare sau de apărare ale altei persoane, prin noțiunea de violenţă în familie se înțelege și ameninţarea cu asemenea acte, comise de către un membru de familie în privinţa altui membru al aceleiaşi familii, prin care s-a cauzat victimei prejudiciu material sau moral.

Astfel, în baza Legii Nr. 45 din 01.03.2007 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Dumneavostră aveți dreptul să sesizați orice caz de violenţă în familie şi să solicitați protecţie.
Totodată, în afară de Dvs. orice persoană care este martoră la acte de violenţă în familie sau care are bănuieli rezonabile că au fost comise asemenea acte ori că sînt posibile acte de violenţă are dreptul să comunice acest lucru autorităţilor abilitate cu funcţii de prevenire şi combatere a violenţei în familie.

Procedura:
Conform art.12 alin.(5) din prezenta lege, Poliţia este obligată să răspundă imediat la comunicările despre cazurile de violenţă în familie şi să nu subestimeze importanţa acţiunilor de contracarare a oricăror forme de violenţă în familie.

În caz de stabilire la locul faptei, ca urmare a evaluării riscurilor, a circumstanţelor din care rezultă o bănuială rezonabilă că au fost comise acte de violenţă în familie şi/sau persistă un pericol iminent de repetare sau comitere a acţiunilor violente, organul de poliţie este obligat să dispună imediat eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă în privinţa agresorului pentru înlăturarea situaţiei de criză şi, concomitent, întreprinde acţiunile necesare de constatare a comiterii infracţiunii de violenţă în familie.
Ordinul de restricţie de urgență se eliberează pentru o perioadă de pînă la 10 zile şi se pune îndată în aplicare, agresorul şi victima (în cazul copiilor – reprezentantul legal al victimei) fiind informaţi despre restricţiile aplicate, drepturile şi obligaţiile care le revin şi despre răspunderea pentru neexecutarea cerinţelor ordinului de restricţie.
Supravegherea îndeplinirii măsurilor stabilite în ordinul de restricţie de urgenţă se exercită de către angajaţii postului sau ai sectorului de poliţie din localitate în modul prevăzut de lege.

Dumneavoastră în calitate de Victima aveți dreptul, în perioada de acţiune a ordinului de restricţie de urgenţă, să solicitați, în condiţiile legii, eliberarea ordonanţei de protecţie. Acţiunea ordinului de restricţie de urgenţă, în acest caz, se prelungeşte de drept şi încetează odată cu punerea în aplicare a măsurilor de protecţie stabilite de judecată.

Conform Articolului 13 din prezenta lege:
(1) Cererea despre comiterea actelor de violenţă în familie se depune:
a) la organele de poliţie;
b) în instanţă de judecată;
c) la organul de asistenţă socială şi de protecţie a familiei şi copilului;
d) la autoritatea administraţiei publice locale.
(2) Cererea se depune la locul:
a) de domiciliere al victimei;
b) temporar de reşedinţă al victimei dacă aceasta a părăsit domiciliul pentru a evita continuarea violenţei directe;
c) de reşedinţă al agresorului;
d) în care victima a căutat asistenţă;
e) în care a avut loc actul de violenţă.
Cererea pentru eliberarea ordonanţei de protecţie se depune de către victimă personal sau prin reprezentant. În caz de imposibilitate a depunerii cererii de către victimă din cauză de sănătate, vîrstă, alte motive întemeiate, la solicitarea ei, cererea pentru eliberarea ordonanţei de protecţie poate fi depusă, în interesele victimei, de către organul de poliţie, organul de asistenţă socială sau de procuror. Cererea pentru eliberarea ordonanţei de protecţie în interesele copilului sau ale persoanei în privinţa căreia este instituită o măsură de ocrotire judiciară poate fi depusă de autoritatea tutelară locală sau de procuror şi în lipsa solicitării din partea victimei sau a reprezentantului ei legal.

Daca aveti nevoie de consultatie suplimentara Vă sunt la dispozitie. Iar în cazul în care aveți nevoie de asistență juridică pentru întocmirea și depunerea Cererii conform procedurii, puteți să-mi scrieți sau să-mi sunați pe numărul de tel. indicat pe profilul site-ului.

16 july 2020
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

D-na Elena, aveți ocazie să trăiți cu autoritar famelist, ăsta e un om fricos, care a dat peste o doamnă, care nu-și cunoaște drepturile, dl. Arsen v-a orientat corect cum să procedați, dar așa spune legea națională. Eu vă propun o soluție mai eftin, soțul DVS face abuz de băuturi... mai detaliat alcoolice, dacă da, este soluția, seara cînd el vine aca și este servit, acasă posibel aveți tidăi de ciugun, în timpul cănd intră în casă, DVS cu tigai i-ați aterizat o lovitură în frunte, eu garantez după așa lovitură cade jus, chemați poliția, Lor o să le explicați situația, că soțul a venit acasă în așa situație, fiindcă el n-o să mai țină minte cănd și cine la lovit, el o să cadă ca fufeica din cui, poliția o să protocoleze cazul DVS și o să ee măsurile cuvenite. E o măsură antigumană, dar e eșire din situație doamno, succese.

19 july 2020