Răspunsuri 1481  

Dreptul muncii

Nou Trebuie sa întorc salariul primit?

Am lucrat intr-o institușie de învatamint. Deoarece aveam un salariu foarte mic (pe o jumatate de unitate), la propunerea directoarei am acceptat sa mai lucrez cateva ore, pe langa salariul meu lunar imi mai platea suplimentar pentru orele facute. In urma unor verificări la gradinita unde am...

Demisie in timpul concediului

Bună! Vreau sa-mi dau demisia, dar nu as dori sa mai lucrez aceste 14 zile (preaviz). Pot sa imi solicit concediu anual plătit sau neplătit, iar aflându-ma deja in concediu, sa depun cererea de demisie?

Cum îmi dau demisia corect?

Lucrez a 5-a luna, dar nu am văzut încă contractul meu de munca (am semnat doar cererea de angajare)! Am depus cerere de eliberare din cauză că angajatorul nu respecta anumite angajamente, la care mi s-a spus ca trebuie sa mai lucrez doua săptămâni! E corect oare așa, dacă eu nu am nici măcar un...

Nereguli la primărie

Bună ziua. Așa 2 situații: 1. Doamna primar nu are permis de conducere, și-a angajat soțul pe post de șofer. Este corect din punct de vedere legal? 2. Înainte de a deveni primar, activa în funcție de soră medicală. În iunie recent a demisionat din funcția de primar și a revenit la funcția de...

Angajare neoficială

1. La ce riscuri mă expun dacă lucrez neoficial și primesc salariul în plic? 2. Mă interesează mai mult ce fel de pedepse se aplică angajatului: închisoare? amendă? Dacă amendă, atunci ea e proporțională cu timpul lucrat și suma primită? 3. Cine se ocupă cu depistarea și pedepsirea: CNA?...

Cumularea functiilor

Buna ziua. Noi suntem intreprindere municipala cu autofinantare si avem asa o intrebare: poate economista din intreprinderea data sa cumuleze functia de director cu achitarea 50%? Si in asa caz, noi trebuie sa-i calculam salariu ei de baza + 50% din salariul directorului?

Я вышел на досрочную пенсию по возрасту в декабре 2017 года

Я вышел на досрочную пенсию по возрасту в декабре 2017 года. При расчете пенсии ко мне применили коэфицент валоризации 2016 года. Этот коэфицент, т.е. за 2016 год, должны были применять для тех кто вышел на пенсию до 1 апреля 2017 года. Прошу сообшить мне: прав я или нет?

Трудоустройство иностранцев в Молдове

У меня девушка из России, хочу чтоб она переехала в Молдавию ко мне. Какие ей необходимы документы для того, чтоб она смогла спокойно тут жить и работать официально?

Я вышел вышел на досрочную пенсию по возрасту в декабре 2017

Я вышел вышел на досрочную пенсию по возрасту в декабре 2017 года и при расчете пенсии бы применен коэфицент валоризации за 2016 год, а я считаю что применить дожны были за 2017 год. Прошу вас разъяснить мне прав я или нет?

Reducere de cadre

Buna ziua! Intreprinderea la care activez prin cumul fuzioneaza prin absorbtie cu alta unitate. In caz ca functia pe care o ocup va fi redusa, o sa mi se plateasca 2 luni salariu mediu? Metionez ca la intreprinderea unde sunt de baza, sunt administrator fara salariu, adica impozite nu am achitat.

Concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 3 ani

Buna ziua. Sotul este militar prin contract si vrea sa iasa in concediu de ingrijire a copilului, dar si sa isi continue activitatea, sa lucreze 8 ore/zi. A depus raport si asteapta Ordinul ministrului. Astazi a fost sunat de catre o persoana din Ministerul Apararii si i-a fost adus la...

Angajare/eliberare

Buna ziua. Daca o persoana la eliberare si angajare nu doreste sa ia cunostina cu ordinul, ce trebuie sa facem? Multumesc!

La moment sunt angajata, dar sunt insarcinata

Buna ziua. La moment sunt angajata, dar sunt insarcinata si lucrez pe 0,5 sarcina. Pot lua concediul de maternitate in baza sotului, care e angajat si el oficial?