Răspunsuri 1835  

Dreptul penal

Nou Amnistia 2021

Bună ziua. Am fost condamnat în temeiul art. 145 alin. 2) CP. La momentul săvârșirii infracțiunii nu aveam 21 de ani. Va fi aplicată amnistia în cazul meu? Cu cât îmi va fi redusă pedeapsa?

Dosar penal

Buna ziua. Fratele meu are deschis un dosar penal pentru rapire de minor. In 2016 a fost la o petrecere, acolo erau si 2 baieti minori (17 ani). Dupa ce au consumat bauturi alcoolice, s-a iscat un conflict intre baietii prezenti acolo, inclusiv unul din minori. Dupa acea seara, unul din minori a...

Proces penal care durează de 8 ani

Bună ziua. Am un proces penal în temeiul art. 187 alin. 2) CP care durează de 8 ani. Ședințele se tot amână. Cât mai poate dura și la ce să mă aștept? Vă mulțumesc.

Închis Se poate retrage plângerea depusă la poliție?

Bună ziua. O persoană a depus la poliție o plângere și, din spusele sectoristului, a fost pornit un dosar. Persoana care a depus plângerea dorește să o retragă. O mai poate face la această etapă? Va avea de suportat consecințe (de ex., amendă) dacă retrage plângerea?

Amnistia 2021

Buna! Am fost condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare în temeiul art. 145 alin. 2 CP. La momentul săvârșirii infracțiunii aveam 20 de ani. Vă rog frumos să-mi explicați cu cât îmi va fi redus termenul și dacă în genere se aplică amnistia în cazul meu.

Falsificarea declaraţiei de renunţare la moştenire

Bună ziua! Tatăl si fratele său doresc să-și exercite dreptul de moștenitori, dar când au mers la notar li s-a prezentat o declarație precum că au renunțat la partea lor de moştenire! Ambii neagă categoric că ar fi semnat acea declaraţie. Care este procedura pentru a demonstra că semnăturile lor...

Pedeapsă penală pentru vrăjitorie?

Bună ziua. Exista pedeapsă penală pentru vrăjitorie, dacă deții dovezi clare precum că persoana învinuită spune că îți va cauza moartea?

Falsificarea declaraţiei privind renunţarea la moştenire

Bună ziua! Bunica a decedat mai mult de un deceniu în urmă și are cinci moștenitori (tatăl meu, fratele lui și trei surori). Tatăl și fratele său îmi promit că îmi vor ceda partea lor de moştenire, dar surorile lor nu sunt de acord. Când tata a mers la primărie să inițieze procedura, i s-a...

Amnistie in cazul faptei prevazute de art. 174 alin. (1) CP

Bună ziua. Am fost condamnat in temeiul art. 174 alin. (1) CP la 4 ani si 8 luni de inchisoare, dar inca nu am inceput sa ispasesc pedeapsa. Noi traim impreuna si vrem sa ne casatorim. Va fi aplicata amnistia in cazul descris?

Violarea de domiciliu

Bună ziua. Un băiat, împreună cu doi prieteni de-ai săi, este învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 179 alin. 2 CP. În realitate, doar unul din cei trei a săvârșit fapta încriminată, dar neagă acest fapt. Băiatul menționat s-a prezentant doar la o ședință de judecată, după care a...

Cum obțin de urgență cazier juridic curat?

Bună ziua. Soțul a avut deschis în 2014 un dosar penal. Acum am solicitat cazier juridic, dar are mențiuni. Avem nevoie urgent de el. Cum să obținem de urgență cazier juridic curat?

Retinerea vehiculului in vama

Buna ziua. Pentru care fapte poate fi retinut un autovehicul de catre vamesi? Care este legea care reglementeaza astfel de situatii? Multumesc.

Închis Pătrunderea minorilor în casă

Bună ziua! Doi minori au pătruns în casa mea de la țară și au cauzat daune materiale, și anume au spart erestre, au stricarat mai multe lucruri etc. Acțiunile menționate constituie contravenție sau infracțiune? Pot depune plângere la politie și mai târziu să o retrag, dacă mi se repară pagubele?...

Condamnatul trebuie sa achite despagubiri

Buna ziua. O persoana condamnata penal la 8 ani de inchisoare trebuie, conform hotararii judecatoresti, sa-mi achite despagubiri pentru prejudiciul material si moral cauzat. Persoana in cauza recent a iesit la libertate, dar nu a achitat nimic din cele cuvenite. Ce trebue sa fac?

Amnistia 2021

Bună ziua. Vă rog frumos să-mi spuneți cu cât îmi va fi redusă pedeapsa prin amnistie, dacă la momentul săvârșirii infracțiunii am avut vârsta de 20 de ani și am fost condamnat în temeiul art. 145 alin. 2 CP la 13 ani de închisoare?