Răspunsuri 1936  

Dreptul penal

Amnistia in cazul mai multor infractiuni

Buna ziua. Cum se aplica amnistia in cazul persoanei condamnate pentru mai multe infractiuni prevazute de art.186 alin. (2) CP? Aceasta se aplica pentru o singura infractiune sau pentru toate? Multumesc anticipat.

Violența în mediul școlar

Bună ziua. Care sunt reglementările naționale și internaționale în vigoare privind violența în școală?

Închis Amnistia si art. 91, 92 CP

Buna ziua. Daca unui condamnat i-a fost aplicata amnistia si i-a fost redusa pedeapsa, mai pot fi aplicate in cazul acestuia art. 91 sau 92 Cod penal?

Нарушения Апелляционной Палатой сроков рассмотрения дела

Добрый день. Моё уголовное дело на рассмотрении в Апелляционной Палате уже 8 лет. Есть ли какие-то установленные законом сроки, сколько максимум по времени может рассматриваться дело в Апелляционной Палате? Могу ли я жаловаться на затягивание дела? Если да, то куда писать? Спасибо!

Taxa de stat

Bună ziua! A fost depusă o cerere de chemare în judecată. Instanța a emis o încheiere prin care cere ca reclamantul să achite taxa de stat calculată pornind de la întreaga valoare a bunului, deși reclamantul pretinde la doar 1/2 din acel bun. Este corectă soluția instanței?

Violenţă în familie

Bună ziua. Concubina a sesizat poliţia cu privire la o pretinsă violenţă în familie și în privința bănuitului a fost emis ordin de restricţie pentru un termen de 10 zile. Peste câteva ore, pretinsa victimă s-a răzgândit și dorește să-şi retragă plângerea. Ce paşi ar trebui să urmeze? Pretinsa...

Amnistie in 2023?

Buna ziua. Anul acesta va fi anuntata amnistie pentru condamnati?

Polițistul încearcă să mușamalizeze o faptă penală

Bună ziua. Într-o cauză penală pe marginea deteriorării bunurilor publice, polițistul care instrumentează cazul tergiversează cu bună-știință mersul anchetei, deși cunoaște exact persoana vinovată. Încearcă să mușamalizeze cazul? Ce se poate face în acest caz? Mulțumesc.

Art. 91 CP

Bună ziua. Am fost condamnat și mă aflu în penitenciar. Zilele trecute a avut loc ședința comisiei conform art. 91 CP. Comisia m-a caracterizat pozitiv și mi-au spus că înaintează dosarul în judecată pentru a aplica în privința mea prevederile art. 91. Sunt șanse să fiu eliberat de instanță?

Redobandirea dreptului de a conduce

Buna ziua. In 2018 o persoana, fiind in stare de ebrietate, a cauzat un accident rutier soldat cu un deces. Soferul in cauza a fost tinut in arest preventiv timp de o luna, apoi eliberat in arest la domiciliu. Permisul de conducere a fost predat la cererea inspectorului de urmarire penala dupa...

Escrocherie

Bună ziua. Ce pedeapsă poate fi aplicată în cazul pornirii urmăririi penale pentru escrocherie (art.190 CP), cu influență de serviciu? Fapta încriminată constă în cumpărarea unui telefon în credit (în valoare de ~18.000 lei), pe numele altei persoane, cu buletinul acesteia. În cazul medierii,...