Excluderea executorului judecătoresc

14 mai 2020 103

Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog, în caz de divorț, cum poate fi exclusa intermedierea executorului judecătoresc la achitarea pensiei alimentare pentru copii? Poate fi achitata direct și nu în contul executorului? Mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua Lilian,

Pensia alimentara se achita prin intermediul executorului, pentru ca se face in baza unui titlu executoriu.

Mai multe detalii găsiți la linkul de mai jos:

https://yavo.md/rus/raspunsuri/v/cum-sa-primesc-pensia-alimentara-lunar-fara-sa-deranjez-executorul-judecatoresc

15 mai 2020
Cristian Papanaga
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor

„Intermedierea” executorului poate fi exclusă, după cum urmează:

1. Fără a fi intentat un proces în instanța de judecată - se încheie un contract privind plata pensiei de întreținere. Se întocmeşte în scris şi se autentifică notarial. (Articolele 92 – 96 din Codul Familiei). https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=112685&lang=ro#

2. Este o hotărâre a instanței privind... mai detaliat încasarea pensiei de întreținere. Creditorul renunță la executare. Dacă există un document executoriu privind plata pensiei de întreținere, creditorul poate retrage documentul executoriu şi procedura de executare va fi încheiată (executorul va fi exclus). Iar prezentarea ulterioară a documentului executoriu spre executare va permite încasarea pensiei de întreţinere de la data prezentării documentului executoriu. (Articolele 4, 114 ș.a. din Codul de Executare)

3. Este o hotărâre a instanței privind încasarea pensiei de întreținere. Totuși, creditorul şi debitorul au încheiat o tranzacţie după ce a fost intentată procedura de executare. Ceea ce trage după sine – încetarea procedurii de executare. (Articolul 62 din Codul de Executare)

Codul de Executare https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=110196&lang=ro

15 mai 2020