Buna ziua. Am mai vazut citeva raspunsuri la aceasta intrebare, dar vreau sa concretizez un moment: decedatul a lasat prin testament copiilor din a 2-a casatorie (in 2-a casatorie a trait doar in concubinaj si s-au mai nascut 3 copii). Intrebarea: pot pretinde copiii din prima casatorie la bunul testat?
SILVIU POTÎRNICHE
Buna ziua, Anastasia.
Conform art. 1456 din Codul Civil, mostenitorii legali (copiii din prima casatorie) nedesemnati in testament, isi pastreaza dreptul la mostenire asupra partii netestate din avere. Adica, copiii din prima casatorie vor mosteni averea tatalui sau, alta decit cea inclusa in testament (daca este).
Daca insa defunctul a testat toata... mai detaliat averea sa altor persoane decit mostenitorilor legali, atunci acestia din urma oricum vor avea dreptul sa mosteneasca 1/2 cota-parte din ceea ce li s-ar fi cuvenit daca testamentul nu ar fi existat (vezi art. 1505 Cod Civil - rezerva succesorala).
Prin urmare, chiar daca defunctul a fost liber sa lase mostenire oricarei persoane, Legea totusi limiteaza acest drept prin garantarea rezervei succesorale mostenitorilor de gradul I al defunctului, indiferent de continutul Testamentului.
Unica conditie pentru ca mostenitorii legali ai defunctului sa poata pretinde la rezerva succesorala este ca acestia sa fie inapti de munca (!).
Asadar, copiii din prima casatorie : (1) pot pretinde la averea neinclusa in testament, indiferent daca sunt sau nu apti de munca; si (2) pot pretinde la 1/2 din ce li s-ar cuveni, daca defunctul a testat toata averea altor persoane, si daca mostenitorii legali sunt inapti de munca.