Dreptul parintesc

27 ноября 2018 212

Buna ziua! Sunt in divort cu fosta sotia de 3 ani. Avem un copil comun de 4 ani. Judecata a stabilit locul de trai a copilului cu mama. Platesc pensia alimentara regulat. In acesti 3 ani am vazut copilul doar o singura data, si atunci cu cearta cu fosta sotie si parintii acesteia. Din diferite motive care nu pot fi explicate, fosta sotie nu imi permite sa vad copilul. Dupa divort a avut 2 casnicii neoficiale esuate. La moment e plecata peste hotare. Fara a ma instiinta si fara acordul meu a abandonat copilul cu persoane necunoscute (bunici). Imi este teama ca copilul meu sa fie traumatizat psihologic. Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedez si care sunt drepturile mele in cazul dat?

Комментарии юристов 3

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Părinții au dreptul să comunice cu copiii lor, chiar daca a fost stabilit domiciliul doar cu unul din ei.
Adresați vă la autoritatea tutelară. Solicitați sa se implice, sa o someze pe sotie sa nu va ingradeasca acest drept.

27 ноября 2018
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna ziua,
Urmează sa va conduceți de Articolul 64. Exercitarea drepturilor părinteşti în cazul
cînd părinţii locuiesc separat
(1) Părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau... mai detaliat prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.
(2) Părinţii au dreptul să încheie un acrod privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărîrea respectivă. Părinţii pot, din iniţiativă proprie sau la recomandarea autorităţii tutelare teritoriale, să se adreseze unui mediator pentru soluționarea litigiului...
Ambii părinți aveți aceleași drepturi și obligații, nu puteți fi limitat.
Adresațiva autoritații tutelare cu o cerere, dacă situația se menține, sau doriți sa o modificați, solicitați stabilirea expresă a unui grafic, dacă acesta nu e respectat, solicitați intervenția instanței de judecată. În asemenea caz urmind a fi emisa o hotărâre de judecată, dacă hotărîrea nu va fi executată benevol, urmează a fi întreprinse măsuri față de cei ce împiedecă buna sa executare.

Totodată, vedeți răspunsuri asemănătoare întrebării acordate

https://yavo.md/rom/raspunsuri/v/stabilirea-graficului-de-intrevedere-cu-copilul
https://yavo.md/rom/raspunsuri/v/graficul-de-intrevedere-cu-copiii

27 ноября 2018

multumesc

29 ноября 2018