Ziua bună. Vă rog un sfat în cazul meu. Vecinii de deasupra au doi copii, de clasa 1 și 3. Pe parcursul minivananței de iarnă 22-25 decembrie, zilnic in mod continuu tropăiau prin casă, probabil în timpul când se jucau. Tropăiala începea chiar de la ora 07 și continua, cu mici repausuri, pâna seara. Sigur mai oboseau ei si poate și dormeau, dar zic că tropăiala e așa de insuportabilă, încât nu doreai sa stai în casa. Dar cum să nu stai, vreau și eu sa mă odihnesc în timpul meu liber. Menționez că tropăiala astupa și televizorul, chiar și muzica pusă la volum normal.
Am vorbit o dată cu vecinii, de două ori, dar nici o reacție. Chiar după a două discuție, parcă în mod intenționat au început să bocănească, tropăiască, să galopeze pe podea mai tare. Înțeleg că copii sunt și ei în vacanță și vor să se joace, dar nu în așa mod. Consider că în cazul acesta este încălcată norma civilă ce reglementează în mod detaliat obligația de respect reciproc. Legea contravențională ne spune că nu trebuie să tulburăm ordinea publică pe timp de noapte, dar pe timpul zilei ar trebui la fel să ne respecăm în limita morală. Dacă ar veni un vecin și mi-ar spune că-s prea gălăgios, aș încetini, sau înceta. Excepție ar fi doar dacă am vreo aniversare pe timp de zi, iar acest fapt i l-as comunica vecinului, cu rugămintea să înțeleagă și să mă ierte, dar și în acest caz aș încetini puțin, cu considerația că vecinul e înțelegător.
În rest, ar fi necesar ca vecinii din bloc să se respecte reciproc, chiar și în cazul în care pe timp de zi fac reparație.
Dacă un vecini m-ar ruga în timp ce fac reparație să încetez măcar în timpul mesei, pentru ca copilul său care e acasa în vacanță să se odihnească, aș înțelege, contrar faptului că legea contravențională îmi permite de la 07-22 să fac tot ce doresc.
Ce este posibil de făcut în cazul meu? Aș putea chema poliția ca să le facă măcar atenționări, căci tulburarea ordinii publice nici nu se încadrează aici. Mai mult, în caz că nu merg nici atenționările, aș putea chema poliția ca suplimentar să verifice vecinii dacă stau legal la gazdă, că sunt găzdași. Ce să fac?
Igor Brinișter
Bună Ivan,
Într-adevăr Codul Civil incubă vecinilor obligația de respect reciproc, totodată, fiind prevăzute și anumite excepții.
Cod Civil:
Articolul 377. Obligaţia de respect reciproc
Proprietarii terenurilor vecine sau ai altor bunuri imobile învecinate, pe lîngă respectarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de lege, trebuie să se respecte reciproc. Se consideră... mai detaliat vecin orice teren sau alt bun imobil de unde se pot produce influenţe reciproce.
Articolul 378. Influenţa vecină admisibilă
(1) Proprietarul terenului sau al unui alt bun imobil nu poate interzice influenţa pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, zgomotul, căldura, vibraţia sau o altă influenţă similară provenită din terenul vecin dacă nu împiedică proprietarul în folosirea bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia.
(2) Dispoziţiile alin.(1) se aplică şi în cazul în care influenţa este considerabilă, dar este produsă de folosirea obişnuită a unui alt teren şi nu poate fi înlăturată prin măsuri justificate economic. Dacă este obligat să suporte o asemenea influenţă şi dacă aceasta depăşeşte folosirea recunoscută obişnuită în localitatea respectivă şi limitele economice admisibile, proprietarul poate cere proprietarului de teren care cauzează influenţa o compensaţie corespunzătoare în formă bănească.
În speță, acest zgomot ar putea fi interpretat ca o influență admisibilă, totuși e vorba de copii. Dar dacă ar fi fost sa cânte la pian sau poate la vioară?