Bună ziua! Eu locuiesc in Franța de 5 ani, am 3 copii, dintre care doi născuți in Franța. Pe 16 martie am primit protecție contra soțului meu prin judecată și cu plangere la poliție. Așa doar am 6 luni de protecție, el nu poate lua legătura cu mine, nici sa se apropie, copiii au rămas cu mine. Acum doua săptămîni el a depus cerere de divorț in Moldova (dar știa ca vreau sa depun la Franța), dar eu am depus pe 4 mai aici. Ce pot face in cazul acesta ca eu nu pot ieși din țara cu copiii? Poate se poate anula cererea lui in Moldova? Astept un răspuns și va mulțumesc mult!
Igor Brinișter
Bună Inga,
Referitor la întrebarea dvs cu privire la instanța de judecată competentă să examineze cauza Codul de procedură civilă al RM prevede următoarele:
Articolul 463. Nestrămutarea locului de examinare a pricinii
Pricina pe care instanţa judecătorească din Republica Moldova a reţinut-o spre judecare, cu respectarea normelor de competenţă,... mai detaliat trebuie să fie examinată de această instanţă în fond chiar dacă ulterior, în legătură cu schimbarea cetăţeniei, domiciliului, sediului părţilor sau cu alte circumstanţe, pricina a devenit de competenţa unei instanţe judecătoreşti străine.
De asemenea în conformitate cu prevederile art. 464 Cod de procedură civilă este prevăzut:
Articolul 464. Efectele hotărîrilor judecătoreşti străine
(1) Instanţa judecătorească a Republicii Moldova refuză să primească cererea spre examinare sau dispune încetarea procesului pornit dacă există o hotărîre în litigiul dintre aceleaşi părţi, asupra aceluiaşi obiect şi avînd aceleaşi temeiuri, pronunţată de o instanţă judecătorească a unui alt stat cu care Republica Moldova a încheiat tratat internaţional în care se stipulează recunoaşterea şi executarea reciprocă a hotărîrilor judecătoreşti sau cînd recunoaşterea şi executarea hotărîrilor se efectuează pe principiul reciprocităţii.
(2) Instanţa judecătorească a Republicii Moldova restituie cererea ori scoate cererea de pe rol dacă în instanţa judecătorească străină a cărei hotărîre urmează a fi recunoscută sau executată pe teritoriul Republicii Moldova a fost intentat anterior un proces în litigiul dintre aceleaşi părţi, asupra aceluiaşi obiect, avînd aceleaşi temeiuri.
Totodată, potrivit Codului familiei al RM este stipulat:
Articolul 157. Relaţiile personale nepatrimoniale şi patrimoniale ale soţilor
(1) Drepturile şi obligaţiile personale nepatrimoniale şi patrimoniale ale soţilor se determină de legislaţia statului în care îşi au domiciliul comun, iar în lipsa domiciliului comun - a legislaţiei statului unde aceştia au avut ultimul domiciliu comun.
(2) Dacă soţii nu au şi nici nu au avut anterior un domiciliu comun, drepturile şi obligaţiile lor personale nepatrimoniale şi patrimoniale se determină pe teritoriul Republicii Moldova în baza legislaţiei Republicii Moldova.
(3) Contractul matrimonial şi contractul privind plata pensiei de întreţinere, în baza unui acord dintre soţi, pot fi supuse legislaţiei statului unde îşi are domiciliul unul dintre soţi. În lipsa unui atare acord, contractelor în cauză li se aplică prevederile alin.(1) şi (2).
Cu regret, ca instanța franceză să examineze în continuare cererea depusă de către Dvs este necesar ca soțul Dvs să întreprindă una din următoarele acțiuni:
1. renunțarea la cererea de chemare în judecată depusă aici, sau
2. neprezentarea la ședința de judecată, iar instanța de judecată va scoate cererea de pe rol, chiar dacă Dvs nu vă pezentați sau nu solicitați acest lucru.
În acest context trebuie să remarc, că instanța de judecată moldovonească este competentă să soluționeze litigiul dat, în virtutea faptului că Dvs dețineți cetățenia RM, ambii copii chiar dacă sunt născuți în Franța și ei sunt cetățeni ai RM.
Dat fiind faptul că instanța de judecată este competentă să examineze litigiul rămâne deschisă întrebarea cu privire la legea materială aplicabilă fondului litigiului (adică legea care reglementează relațiile familiale în sine).
Astfel, ar putea fi posibilă ridicarea întrebării cu privire la legea aplicabilă desfacerii căsătoriei, stabilirii domiciliului copiilor minori, precum și stabilirii și incasării pensiei de întreținere pentru copiii minori.
Soțul Dvs este de naționalitate Francez, Moldovean sau Român?