Răspunsuri 21228  

Nou Divorț si inregistrarea paternitatii

Bună ziua. Nu trăim cu sotul demult, dar avem un copil de trei anișori. Nu suntem încî divorțați. Acum sunt însărcinată cu al doilea copil de la alt bărbat. Daca divorțez acum, o sa-l pot scrie pe tatal biologic in certificatul de naștere sau automat se scrie fostul sot?

Nou Amnistie in 2021

Buna ziua. Se asteapta amnistie in 2021?

Nou Spalare de bani

Buna. Banca mi-a blocat cardul. Dupa o luna de intrebari, mi-au raspuns ca acest caz al meu este investigat in legatura cu banuiala de spalare de bani. Timp de aproximativ 6-7 luni am procurat criptovaluta, efectuand transferuri de pe cardul meu bancar.

Nou Bun imobil înscris doar pe numele unui soț

Ce ar împiedica vânzarea unui imobil de către soțul care este singur înscris atât în contractul de vânzare-cumpărare, cât și în extrasul cadastral? Cum poate notarul să verifice că imobilul este obținut în căsătorie și este comun?

Nou Cand sa astept raspusul procuraturii

Buna ziua. Am depus o plangere la procuratura pentru ca am fost injosita si injurata in public. In ce termen imi va fi dat un raspuns? Pe stampila de receptie nu au scris numarul de intrare. Poate fi o problema?

Nou Vaccinarea contra coronavirus

Bună ziua. Sunt elevă în anul 4 la Colegiul de Medicină Orhei și urmează să am practica la spital, însă direcţia colegiului afirmă că dacă nu ne vaccinăm împotriva Covid-19, n-o să fim admişi la practic. Argumentul este că dacă nu ne vaccinăm, putem fi sursă de infecţie în spital. Dacă, însă, nu...

Nou Vecinul ne incalca proprietatea

Buna ziua! Locuim in Chisinau, dar detinem si un teren cu o casuta mica (a fost a bunicii) intr-un sat din Ialoveni. Avem un vecin, care a construit casa si gard acaparand un ar din terenul nostru. S-a intamplat mai demult, parintii au tacut. Apoi a facut o scurgere pe care a indreptat-o in...

Nou Căîni agresivi

Bună ziua. În cazul cînd un minor (13 ani), însoțeste/plimbă un cîine agresiv fără botniță pe străzile din localitate, care sunt prevederile legii? Câinele nu aparține nici minorului, nici părinților minorului, ci este al unei rude. Mulțumesc.

Nou Evacuarea deseurilor

Salut! Locuiesc in casa pe pamint si m-am trezit cu o asa problema: sunt obligat sa achit pentru evacuarea deseurilor, chiar daca autospeciala nu a trecut niciodata pe strada unde locuiesc si nu a ridicat deseurile. Intrebare, cum trebuie sa actionez corect din punct de vedere juridic in aceasta...

Nou Mostenire lasata prin testament

Buna ziua. Tata a decedat pe 6 martie 2021, dar mi-a lasat prin testament toata averea. El mai are si 2 copii dintr-o casatorie anterioara. Am sunat notarul care a intocmit testamentul, dar acesta nu este sigur ce trebuie sa faca acum, pentru ca ar fi fost modificate unele legi. Mi-a spus sa...

Nou Renunțare la paternitate

Bună ziua. Poate tatăl înscris în certificatul de naștere al copilului să renunțe la drepturile părintești? Dacă da, care este procedura?

Nou Restabilirea dreptului de a conduce

Buna ziua. Recent, in 2021, mi-a fost anulat dreptul de a conduce autovehicole, in baza art. 264 prim. În hotărârea judecătorească nu este indicat niciun termen. Va rog sa-mi spuneti peste cat timp imi pot restabili permisul. Mersi anticipat.

Nou Divort pronuntat in absenta sotului

Buna ziua. Instanta a pronuntat o hotarare privind desfacerea casatoriei in absenta sotului. Trebuie sa achit o taxa de stat im marime de 1000% din salariu minim. Care e aceasta suma in lei? Cand pot apela la starea civila pentru a obtine certificatul de divort? Multumesc.

Nou Dreptul fostei sotii asupra apartamentului

Buna ziua. In timpul primei sale casatorii, sotul meu a cumparat impreuna cu sotia de atunci un apartament. Ulterior au divorțat. Dupa divort, au partajat averea la notar, apartamentul vechi i l-a lăsat primei sotii, iar acesta nou i-a revenit lui. Noi cu sotul si copilul comun locuim in acest...